sobota 2. června 2018

SAE aneb země tisíce a jednoho nej - čtvrtá část

Nákupní centrum Dubai Mall, mořské akvárium a kluziště
A nyní se podíváme na mladšího a hlavně ještě daleko většího bratříčka jménem Dubai Mall, který je zároveň i největším obchodním centrem světa s 1200 obchody. Proto se asi nebudete divit, že Vám v případě jeho návštěvy doporučím si hned na začátku obstarat mapku, protože jinak se tu velmi lehce ztratíte. Po cestě Vás sice budou průběžně doprovázet informační panely, ale přeci jen kus papíru v ruce je vždy větší jistota.
Pro zvětšení klikněte. - zdroj fotografie - agentura, se kterou jsme jeli - foto není na jejich stránkách



Pokud ale nejste nákupní typ, tak si čas můžete zkrátit jinak aneb dalším nej tohoto centra - mořským akváriem. Návštěvníkům je bezplatně "přístupná" obrovská kvádrovitá nádrž velká jako třípatrová budova, která je naplněna deseti miliony litrů vody a žije v ní přes 140 druhů zvířat. Musím říct, že je to naprosto úchvatný pohled, který Vás ohromí a na fotku je velmi těžko zachytitelný, protože ta masa vody vytváří obrovský kontrast.

Pokud zatoužíte po větší obhlídce celé této nádhery, tak se za poplatek můžete vydat do tunelu o délce 48 metrů, který celou nádrží vede, a případně se nabízejí i potápěcí aktivity přímo do nádrže. A k tomu všemu tady najdete i podvodní zoo. Tam mě osobně zaujala loděnka hlubinná, označovaná jakožto živoucí fosilie, kterou mám z nějakého nejasného důvodu velmi v oblibě. V rámci samotné nádrže mě pak zase na druhou stranu zaujali hlavně žraloci, kteří asi poznali, že máma je zubařka a řádně cenili zuby a pak také rejnoci.
Jednoznačně pro milovníky mořského světa je to velkolepý zážitek (a nejen pro ně samozřejmě), na který si můžete odnést i památku v podobě tematické fotografie, na které já osobně nevzpomínám ráda, protože na té první nevypadám zrovna k světu a na té druhé se mi to přes snahu taky zrovna moc nepovedlo…
Celkově se ale v Dubai Mallu nudit nebudete, kromě akvária tu také najdete třeba letecký simulátor airbusu A380 Emirates (moje lásenka, která tam tehdy ještě tuším nebyla), Dubai Dino (ano, dinosauři) nebo ledovou plochu aneb kluziště, kde si můžete vypůjčit brusle a zabruslit si. V nabídce je samozřejmě i začátečnický kurz.

The Dubai Fountain
Pokud Vás ale už i Dubai Mall omrzí, stačí vyjít ven a narazíte na další dubajská známá místa. Mezi ně patří i největší tančící fontána světa jménem Dubai Fountain konstruovaná na uměle vybudovaném jezeře Burj Khalifa Lake.
Na začátek si dáme několik ohromujících faktů. Její délka je 275 metrů, vodu dokáže vytrysknout až do výšky 150 metrů, kdy v jednu chvíli může do vzduchu vylétnout až 83 tisíc litrů vody. Vše doplňuje cca 6 600 světel a několik desítek barevných projektorů. Představení samozřejmě doprovází hudba, kdy je v repertoáru přes 35 písní od klasiky po moderní arabskou i světovou hudbu (Skyfall - Adele nebo Thriller - Michael Jackson).

Samotná představení se konají odpoledne v 13:00 a 13:30 (výjimkou je pátek - 13:30 a 14:00) a večer od šesti hodin do jedenácti a to každých třicet minut. Samozřejmě doporučuji být na místě včas, protože fontána je velmi oblíbenou atrakcí a ta nejlepší místa se zaberou vždy velmi rychle. Pokud ale nechcete špatná místa riskovat, tak se dá zakoupit lístek na projížďku loďkou až k fontáně anebo na speciální plošinu.
Při naší první návštěvě jsme odpolední představení fontány měli tu čest zažít, ale upřímně si na něj až tak nevzpomínám. Naopak při naší druhé návštěvě jsme představení zachytili večer zcela náhodou a zážitek z něj mám do dnešních dnů. Jednalo se o první představení toho večera a tak na nás vyšla píseň Sama Dubai od Mehad Hamed, která se povětšinou vždy hraje jako první a je brána jakožto poklona vládci dubajského emirátu šejku Muhammadu bin Rašíd Al Maktúmovi.
A co Vám asi tak můžu o představení říct jiného než jen, že to byla naprostá nádhera a jeden velký zážitek do toho. Navíc se akorát stmívalo, takže atmosféra o to kouzelnější. Jen ty stáda lidí bych si dokázala odpustit, ale to bohužel k takovéto atrakci prostě patří…

Burj Khalifa
A to nejlepší a hlavně největší jsem si samozřejmě musela ponechat na závěr aneb nejvyšší budova světa - Burj Khalifa.
Tato dubajská dominanta tyčící se do výšky 828 metrů získala moje srdce hned v prvních minutách, co jsem ji měla příležitost vidět. Je to velmi zvláštní pocit, protože působí tak majestátně, krásně a pro mě i trochu nepřístupně, což ale vůbec není pravda, neboť ji můžete samozřejmě navštívit a my si hned povíme, jak taková návštěva probíhá nebo spíše jak probíhala, když jsme ji zažili na vlastní kůži (pokud něco probíhá aktuálně jinak, tak se omlouvám).

Burj Khalifa nabízí pro návštěvu různá patra (124, 125 a 148) a záleží, kam si koupíte vstupenku. My se konkrétně vydali do 124. patra a lístky jsme měli samozřejmě koupené předem na daný den a čas, protože zažít si fronty u pokladen nikdo z naší skupiny nechtěl…
Jinak případ
ně se dá Burj Khalifa navštívit i jinak, neboť se v ní nachází Armani hotel a několik pater zabírají i soukromé byty. Takže to případně chce znát někoho, kdo zná někoho anebo mít ropný vrt…

Každopádně jak jsem zmínila vstupenka je na určitý čas, kdy se dle pokynů máte dostavit patnáct minut před uvedeným časem na meeting point. Meeting point je v podstatě místo kolem zmenšeného modelu věže a můžete se tam dozvědět spoustu zajímavých informací z všudypřítomných panelů a dotykových obrazovek. Tím vším se v podstatě krátí čekání, než se dostanete k bezpečnostní prohlídce, kdy po ní následuje dobrovolné focení na památku (stejně jako na té z akvária není hruščin vzhled zrovna hitparáda). Posléze Vás čeká první cesta do výšin a to na travelátoru dlouhém 65 metrů. Během cesty se díky projekcím přenesete do dubajské minulosti, ale také se podíváte na stavbu samotné věže. Cesta travelátorů pak končí u výtahů, které se řadí mezi jedny z nejrychlejších. Mimochodem na servisním výtahu bychom měli najít i českou stopu, neboť má pocházet od pardubické firmy a navíc drží i rekord, že je nejdelší na světě. Nás ale čekají výtahy pro turisty, které když se naplní, tak se zavřou dveře, potemní světla a rozezní se příjemná hudba. Celá cesta trvá opravdu jen chvíli a ani se Vám nezdá, že už se výtah vůbec rozjel. Napovědět Vám mohou leda trošku zalehlé uši, které ale vyřešíte jednoduchým polknutím, když poprvé spatříte ten výhled. Samotná vyhlídka má dvě části a to krytou a venkovní, díky které měla tehdy Burj Khalifa další rekord v kapse, neboť šlo o nejvýše postavenou venkovní vyhlídkovou terasu. V roce 2014 ale zpřístupnili taktéž venkovní terasu ve 148. patře a to ve výšce 555 metrů, takže tak pokořili sami sebe. Pro obě vyhlídky ale platí, že to chce se řádně obléknout, neboť v půl kilometru nad zemí je trošku větrno a zima.

Cizí videa zachycující celou cestu na Burj Khalifu - tady a tady

Vyhlídky Vás pak jednoznačně ohromí, máte totiž možnost si opravdu prohlédnout celou Dubaj, takže i mnoho z výše zmíněných míst, kdy mě třeba okouzlil pohled právě na Dubai Fountain, která se krásně proplétá dole ve vodě a je vidět složitost, ale i elegance celé konstrukce. Také je zvláštní vidět, jak je město opravdu vybudované na poušti, kterou ale dokázala pohltit zeleň a s ní spojená architektura. A nejen pohled kolem a dolů stojí za to, rozhodně to chce zvednout hlavinku i nahoru, protože pokračování stavby aneb celá ta nepokořená výška nad hlavou Vás musí taktéž ohromit. Ono i zachytit celkově celou věž pěkně ze zdola je docela oříšek, ale nemožné to není (jen si trochu vykroutíte krk).

Mimo jiné jsme na patře narazili taky na kuriozitu aneb na automat na zlato - Gold to go. Tak proč si nepřivézt jako suvenýr zlatou cihličku, že?

A když člověka všechny výhledy omrzí, je na čase pokoupit nějaké ty suvenýry a vrátit se pěkně z nebes na povrch zemský.
Na závěr si ale ještě shrňme všechna nej této dominanty a to nejlépe dle informací z oficiálních stránek, na Wikipedii je totiž jinak zaznamenáno asi patnáct rekordů, ale nejlepší je vždy oficiální zdroj. Takže jedná se o nejvyšší budovu světa a zároveň o nejvyšší nekotvenou budovu, má největší počet pater, má nejvýše obývané patro, nejvýše umístěnou venkovní vyhlídku, výtah s nejdelší dráhou a nejdelší servisní výtah. Uf, toho ale je co?

A máme tu i samotný závěr celého článku. Dubaj je město plné zajímavostí a já doufám, že jsem Vám takové ty hlavní turistické dokázala alespoň trochu přiblížit. Je těžké sepsat jakékoli shrnutí, protože SAE a Dubaj jsou místa, která mohou na každého působit jinak. Rozhodně to ale není až takový "exotický" cíl, protože přeci jen vše bylo budováno v posledních letech s hlavním cílem ohromit a překonat. Přesto to ale svým způsobem stojí za to. A za návštěvu SAE rozhodně stojí i Desert Safari, o kterém jsem krátce již psala a určitě se o něm dočtete ještě i samostatný článek, protože to je úplně jiná stránka celého tohoto moderního státu.
Pokud tedy toužíte po relaxaci někde dál než ve Středozemí a přitom zažít i něco nového, tak jsou Spojené arabské emiráty tou pravou volbou pro Vaši příští dovolenou…

↓↓↓

Děkuji za přečtení. :)
Navštivte mou FB stránku či Instagram.Mrkající


6 komentářů:

  1. To mořské akvárium vypadá nádherně, musel to být zážitek :)..

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Určitě, působilo to nesmírně zvláštně. A mě jako správného katastroféra zajímalo, co by se stalo, kdyby se to protrhlo.

    OdpovědětVymazat
  3. V Dubaji se šejkové teda vytáhli . Díky za super přehled NEJ. Bylo to moc zajímavé

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Je to taková jejich pýcha. Není zač, jsem ráda, že se líbilo. :) Na podzim mi tam ordiče letí zase, tak třeba ještě nějaká nej dovezou.

    OdpovědětVymazat
  5. Další zajímavý článek tentokrát ale z místa teré jsem měl také možnost navštívit děkuji za další pohled na toto zajímavé místo.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Děkuji. :) Upřímně si ho teď vůbec nevybavila, tak jsem koukala a je možné, že jsme ho také zaregistrovali, ale ono upřímně je toho tam vcelku dost. A holt nevýhoda psaní o minulosti.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)