sobota 3. srpna 2019

Hrušková filmová pětka - druhá část

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!!!


Připoutejte se prosím (1980)
Délka filmu - 88 minut
Obsazení - Robert Hays, Julie Hagerty, Lloyd Bridges
A nyní se vrhneme na jednu z největších klasik a zároveň zřejmě nejlepší komedii všech dob dle různých anket. Možná je to také tím, že vědecké studie dokázaly, že se během ní divák průměrně zasměje třikrát za jednu minutu. Ano, čtete správně, třikrát za jednu minutu. Takhle to zní vlastně až s podivem, protože jde o velmi jednoduchý příběh aspoň v rámci dějové linky. Prostě a jednoduše máme letadlo směřující z Los Angeles do Chicaga, ve kterém dojde k hromadné otravě jídlem, jež vykolejí nejen většinu cestujících, ale také řídící posádku. Do kokpitu tak usedá bývalý námořní pilot Ted Striker, který do letadla nastoupil kvůli usmíření se se svou přítelkyní a letuškou v jednom jménem Elaine. Problémem však je, že Ted si nese trauma z dob své aktivní služby a tak se létat vlastně bojí. Nakonec ale vše dobře dopadne a to i za pomoci jedinečného a ikonického nafukovacího panáka autopilota, který když začne ucházet, tak můžete jen hádat, kde se asi dofukuje.

To je ale jen jeden z mnoha vtipů a narážek, co se ve filmu objevují a rozhodně není v mé moci je všechny vyjmenovat, zvláště po původním sdělení o smíchu třikrát za jednu minutu. Ale tak dobře, zmíním ještě jednu oblíbenou scénu a to "Uklidněte se!" směřující k vyšilující cestující. Jenže ono uklidnění se postupně stupňuje od pouhého třesení s dotyčnou, po její fackování až je náhled na celou řadu spolucestujících s "pomůckami" pro její uklidnění - od boxovacích rukavic po baseballovou pálku. A parodie na Horečku sobotní noci taky stojí za to…
Připoutejte se prosím je jednoduše film, který Vás pobaví a na který si musíte udělat vlastní názor. Podstatné je ale hlavně ho nebrat moc vážně, protože jde opravdu po celou dobu o komedii a parodii. Mimochodem existuje i druhý díl, ale jak to tak bývá, když se Vám podaří natočit perla, tak je velmi těžké ji zopakovat.

Let číslo 93 (2006)
Délka filmu - 111 minut
Obsazení - Cheyenne Jackson, Khalid Abdalla, Lewis Alsamari
Od nejlepší komedie všech dob se teď vydáme k jedné z největších světových tragédií a to 11. září 2001. Asi není třeba moc popisovat, co se tehdy událo, ale přeci jen v krátkém shrnutí došlo k teroristickým útokům, při kterých byla unesena čtyři dopravní letadla. Dvě z nich narazila do budov Světového obchodního centra v New Yorku a jedno do budovy ministerstva obrany USA. A to čtvrté? Tak jeho cílem se měl stát prý Bílý dům či Kongres, ale nestalo se tomu tak díky hrdinskému činu jeho pasažérů. Ale pojďme to vzít pěkně popořádku.
Let United Airlines 93 byl vnitrostátní let z letiště v Newarku v New Jersey do San Francisca. Onoho prvního září byl let unesen čtyřmi teroristy, kteří převzali nad letadlem kontrolu a nasměrovali ho směr Washington D.C. Pasažéři byli mezitím nahnáni do zadní části letadla, kde se několika lidem podařilo pomocí telefonů zkontaktovat své rodiny, které je informovaly o proběhlých newyorských útocích. Pasažéři se tak rozhodli zabránit dalšímu útoku a to s nasazením vlastních životů, což mělo za výsledek souboj s teroristy, ale bohužel také zřícení letadla, které nikdo nepřežil.
A přesně celý předchozí odstavec shrnuje děj zmíněného filmu, na kterém spolupracovaly i rodiny obětí. Celkově jde o film, který opravdu chtěl situaci zachytit, takže valná většina obsazení jsou neherci a jako posádka vystupují skuteční piloti a letušky. A to vše jednoduše přispívá k autentičnosti, ze které však opravdu mrazí, proto film nedoporučuji těm, kteří nemají tohle moc rádi. Je to bohužel zachycení smutné reality, u které víte, jak vše dopadne, ale přesto do poslední chvíle doufáte, že tomu tak nebude…
Film je ohodnocen jako 274. nejlepší film s 85 % na Československé filmové databázi a za mě osobně dostává celých 100 %.

Letuška 1. třídy (2003)
Délka filmu - 84 minut
Obsazení - Gwyneth Paltrow, Christina Applegate, Mark Ruffalo
A skončíme kapku veseleji a to asi "nejhorším filmem" z celého výběru, který má na ČSFD pouhých 49 %. Ostatně i představitelka hlavní role letušky Donny Gwyneth Paltrow film považuje za špatný a roli vzala jen kvůli penězům. Pro mě je to ovšem typická americká komedie s naprosto jednoduchým dějem, tedy film, který Vás zabaví, když nechcete moc přemýšlet. Ostatně o co tedy ve filmu jde?
Hlavní hrdinka Donna Jensenová je maloměstská dívka z Nevady, která neprožila moc šťastné dětství, neboť její matka byla bývalá striptérka a pravidelně si domů vodila všemožné pánské návštěvy. Donnin sen je se tak dostat od domova, co nejdál, což se jí z počátku moc nedaří. Při práci v místním supermarketu v oddělení zavazadel se zamiluje do letadel a cestování, a poté co se s ní rozejde přítel, uvažuje o dráze alkoholičky, než však uvidí interview se světoznámou letuškou Sally Westonovou, jejíž životní příběh je podobný příběhu samotné Donny. Ta se tak rozhodne stát také letuškou a odstěhuje se do jiného města, kde získá práci u Sierra Airlines, které patří mezi nejhorší aerolinky v USA. Její první let je katastrofální, protože Donnu přemohl strach, ale nakonec si na vše zvykne a později se svými kamarádkami absolvuje pracovní pohovor do letecké společnosti Royality Airlines. Ano, to je ta společnost, kde působila i zmíněná Sally Westonová, se kterou se Donna setká v rámci kurzu na letušku.
A pozor přichází hlavní zápletka, takže spoiler - kurz je zakončen testem, který Donna doslova projede a skončí jak
o letuška na místních linkách, zatímco její kamarádka Cristine získá práci na těch mezinárodních. Došlo Vám to? Ano, Cristine totiž zaměnila testy a ještě ke všemu společnost okrádá o věci pro cestující, takže když se na vše přijde, končí to s ní špatně. Do toho tu máme nějakou tu milostnou zápletku, která se také zkomplikuje, což ovšem už spoilerovat nebudu, ale nakonec vše dobře skončí.
Někdo sice může protočit oči, jak je to celé vlastně banální, ale i takové filmy jsou prostě někdy třeba. Ostatně řekněte, určitě taky máte nějakého takového kostlivce ve skříni ne? Ale přiznávám, že právě ona jednoduchost a pozitivita mě k filmu asi vábí, a navíc celý proces výběru letušky se mi zdá zajímavý - je to prostě tak.

Tak a to by bylo pět mých oblíbenců s leteckou tématikou, ale daly by se samozřejmě najít i další. A jak jste na tom Vy? Znáte či jste viděli některý ze zmíněných? A nemáte nějaký film k doporučení? Budu jedině ráda…


↓↓↓

Děkuji za přečtení. :)
Navštivte mou FB stránku či Instagram.Mrkající

3 komentáře:

  1. Vzduch a létání je bohatou inspiraci komických, ale i tragicky h dějů...

    OdpovědětVymazat
  2. Juj, musím se na tyhle skvělé filmy zase podívat, díky

    OdpovědětVymazat
  3. Některé jsem znala podle názvu, ale netušila jsem o čem jsou. Na filmy jsem hrozná. Znám pouze české staré klasiky, na které se dívám moc ráda - Pelíšky, Obecná škola, Na samotě u lesa...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)