sobota 20. dubna 2019

Litoměřice - třetí část + soutěž

SOUTĚŽ NÍŽE!
Z centra se nyní přesuneme o kousek dál a to na Dómský pahorek, kde se dříve nacházelo původní hradiště, ale v sedmnáctém století zde byl vytvořen církevní areál a to na popud vzniku litoměřického biskupství. V téže době byla postavena jedna z nejvýznamnějších kulturních památek Litoměřic a to katedrála svatého Štěpána. Na její stavbě se podílel neznámý stavitel italského původu a to společně s dalším italským architektem Domenicem Orsim. A ano, i zde se objevuje nám známé jméno, neboť na katedrále měl prý dle všeho spolupracovat i Giulio Broggio. Samotná katedrála je pak budova s délkou 50 metrů, která v sobě ukrývá hlavní oltář a šest bočních kaplí (tři průchozí kaple na obou stranách). Celý interiér je samozřejmě náležitě vyzdoben a nechybí ani mohutné varhany. Katedrála je ale bohužel přístupná pouze v době konání bohoslužeb.


Další litoměřická perla je ale turistům od roku 2011 plně zpřístupněna a to bývalý gotický hrad, jehož základy byly postaveny na příkaz Přemysla Otakara II. ve druhé polovině 13. století. O století později ale prošel přestavbou a stal se součástí městského opevnění. V téže době na hrad třikrát zavítal "otec vlasti" Karel IV., který právě zde podepsal onu darovací listinu na vrch Radobýl a přilehlé pozemky, kde měly být zřízeny vinice. Proto se i současná hradní expozice zaměřuje právě na vinařství a to z mnoha úhlů pohledu za pomoci moderních interaktivních prvků a projekcí. Mimo to jsou prostory hradu využívány jako konferenční prostory, kde jsem třeba já měla předávání maturitního vysvědčení. A kromě toho všeho se tu nachází i historický monument aneb kaple ze 14. století, kde své modlitby k Bohu pronášel prý sám zmíněný Karel IV.

Další litoměřická atraktivita pak třeba je Máchova světnička, kde tento romantik pobýval a také zemřel. Součástí tak je stálá expozice "Život Karla Hynka Máchy v Litoměřicích", kdy se prohlídka dá zajistit v Oblastním muzeu. Podobně se dá, ale tentokrát v informačním centru, objednat prohlídka expozice "Důl Richard v proměnách času", která odkazuje k jeho celkové historii a to včetně nacistické podzemní továrny. Mimochodem do podzemí se můžete vydat i přímo ve městě, neboť pod náměstím existuje jedno z nejrozsáhlejších podzemních sklepení v České republice, z něhož je zpřístupněna pro prohlídku 366 metrů dlouhá část. Ta mimo jiné slouží i jako městské lapidárium, tedy místo, kde jsou vystavovány nejrůznější historické kamenné předměty, jako jsou například sochy či části staveb. A pokud Vám při návštěvě vyhládne, tak do podzemí se vstupuje skrze restauraci jménem Radniční sklípek, kterou můžu osobně doporučit jako jednu z nejlepších litoměřických restaurací vůbec.

Jak vidíte, tak v Litoměřicích se toho dá vidět a navštívit rozhodně dost, ale i okolí města je rozhodně zajímavé, neboť sousedí se zmíněným Terezínem či Lovosicemi. Nedaleko se také dají najít Ploskovice s krásným zámkem a ještě o kousek dál pak třeba město a zároveň památková rezervace Úštěk, který byl již několikrát využit i pro filmové účely (např. seriál První republika nebo film Kolja). U Úštěku pak stojí za zmínku i barokní poutní místo Kalvárie - Ostré, odkud je krásný pohled na krajinu. Dechberoucí výhled Vám ale poskytne i o něco městu bližší Radobýl, který byl už několikrát zmíněn v souvislosti s Karlem IV. i Karlem Hynkem Máchou.
Pohled z Kalvárie - Pro zvětšení klikněte.

Jestli jsem Vás už dostatečně pro návštěvu Litoměřic navnadila a již přemýšlíte, jak se k nám vypravíte, tak je nejvyšší čas si představit možnosti dopravy. Tak jako první se samozřejmě nabízí auto, kdy k nám vede několik hlavních silnic a také dálnice D8. Ve městě jinak najdete dvě nádraží a to Litoměřice - město a Horní nádraží. U prvního ze zmíněných pak také najdete nově zrekonstruované autobusové nádraží, které zajišťuje třeba linky do Lovosic či Ústí nad Labem. Nejpodstatnější je ale linka do Prahy, odkud cesta trvá zhruba hodinku a nástupní zastávkou je "Nádraží Holešovice". A když už jsme u autobusové dopravy, tak ta městská je od května 2018 bezplatná…

Do Litoměřic se můžete také dostat po vodě, čehož často využívají hlavně němečtí turisté, ale od března do listopadu se dá využít turistická vodní linka 901, známá taktéž jako Porta Bohemica dle názvu používané lodi. V okolí taktéž fungují cyklostezky, takže se na návštěvu města můžete vydat i na kole. To
můžete nově uskladnit v cyklověži, která se nachází kousek od cyklostezky i zmíněného vlakového a autobusového nádraží, kdy uskladnění kola vyjde na pět korun za den, ale pokud jste majiteli IN karty Českých drah, tak je služba zdarma.
A tak jsme se dostali na závěr celého vyprávění o mém rodném městě. Jistě se tak sluší, abych Vás k nám do města pozvala a to třeba přímo na městské slavnosti 800. výročí jeho založení, které budou probíhat od 14. do 21. září 2019. Jejich součástí například bude videomapping na budově muzea, který představí všech osm století Litoměřic nebo také pokus o zápis do České knihy rekordů. Chybět samozřejmě nebudou ani nejrůznější kulturní vystoupení a mnoho dalších věcí, které ještě budou postupně odhaleny. Jistotou ale již teď je, že vše vyvrcholí v tradiční litoměřické vinobraní, a bude to stát jednoduše za to.
Rozhodně tak neváhejte a přijeďte nás navštívit. Královské město Litoměřice se na Vás těší a spolu s ním i jedna Hruška…

SOUTĚŽ o propagační předměty k 800. výročí města Litoměřice

Ano, nemůžu si nechat ujít šanci se s Vámi podělit o několik drobností, které byly vydány speciálně ke zmíněnému výročí. :) Konkrétně jde o sadu plátěné tašky, poznámkového bloku, tužky, balzámu na rty, kalendáříku a speciální mince a turistické známky.
Soutěž trvá od 20. dubna do 27. dubna 11:00.



↓↓↓

Děkuji za přečtení. :)
Navštivte mou FB stránku či Instagram.Mrkající


4 komentáře:

  1. Zrovna minulý víkend jsem byl na Zahradě Čech...

    OdpovědětVymazat
  2. Podzemí v Dačicích nemáme, ale ve Slavonicích je :). Lapidárium máme na věži v prvním patře. Takže bys jako měla navštívit :P .

    OdpovědětVymazat
  3. Radniční sklípek? Nevím proč, ale ještě jsem nebyla v restauraci, která se buď nacházela ve sklepě nebo měla "sklep či podzemí" v názvu a vyřili tam vždy výborně Asi to dobré kuchaře táhne do tmavých temných koutů

    OdpovědětVymazat
  4. :) Najdu-li parťáka do vašeho krásného města se určitě vypravím, díky za článek, byl to príma poslech.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)