sobota 23. prosince 2017

Vánoce vs. Hruška na cestách

Během mých školních let jsem na angličtině zažila spoustu hodin zaměřených na Vánoce. V rámci nich párkrát na povrch vyplula i jedna fascinující věc a to ta, že v Austrálii slaví vánoční svátky v podstatě během jejich léta. Co si tak pamatuji, tak každý (dobře, dobře, uznávám, že hlavně paní učitelky) byl z této informace pokaždé tak nadšený a já nějak nedokázala pochopit, co je na tom tak extra. Když se na to zpětně podívám, tak to asi bylo proto, že v průběhu celé mé školní docházky jsem létala právě v období říjen-prosinec někam za teplem a tak mi australská situace přišla vcelku normální.
Díky cestám v tomto období jsem tak měla párkrát šanci se setkat s vánoční tématikou a tak mě napadlo zavzpomínat si, kdy a hlavně kde se tomu tak stalo. Celkem jsem objevila pět cest, ale nepopírám, že jich může být více, akorát fotky ani má paměť o tom nemá záznam. Pojďme se tedy společně podívat na oněch pět (resp. na ony čtyři) šťastných výherců…

1. Dominikánská republika - 2007
Po prvotní myšlence napsání tohoto článku jsem se na rodiče obrátila s otázkou, na jaké zahraniční setkání s Vánoci si sami pamatují. Shodli se jednoznačně - Dominikánská republika.
Bohužel musím uznat a přiznat, že si z této cesty pamatuji pouhopouhé útržky, takže mám místy lepené záplaty právě v podobě vzpomínek rodičů.
Tenkrát jsme se radovali, jak utečeme vánočnímu shonu někam hodně daleko a hlavně někam do tepla. Čáru přes rozpočet nám nakonec tak trochu udělal hotel (a i samotná země - viz níže), který nás donutil si uvědomit, že Vánoce se prostě slaví všude, ať chcete nebo ne. A tak nás při příjezdu uvítaly nazdobené palmy, které způsobily právě onen nezapomenutelný zážitek.

Samozřejmě ani zbytek areálu nezahálel a tak všude byla natažená světýlka doprovázená vánočními stromky.
A vyladěno bylo při odletu i letiště, kde taktéž nechyběl stromek zajímavě nazdobený slamáky a zřejmě bubínky. To vše v kontrastu s dřevěnou střechou a různými stánky s jejich vlastní střechou z nasušených listů.

A protože nechci, aby článek vyzněl nějak naprázdno, tak jsem provedla odborný Google výzkum a tak Vám mohu sdělit, že Vánoce jsou v Dominikánské republice milovaným svátkem, na který se připravují pomalu a jistě už od října (celkově oslavy trvají minimálně 3 měsíce). Už asi chápu, kde se naši obchodníci inspirovali a proč nám tedy čokoládové Mikuláše předhazují tak brzo…
Vánoce mají samozřejmě spojené s koledami a zvyky, mezi které patří třeba Los Angelitos. Ten by se v podstatě dal přirovnat k tajnému Ježíškovi (Santovi - jak to známe z různých seriálů). Každý člen určité skupiny si vylosuje něčí jméno a té dané osobě pak tajně dává dárky v rozsahu času, co si skupina zvolí. Hlavním vtipem a úkolem toho celého je zjistit, kdo je Vaším tajným "andílkem" díky různým nápovědám. Poslední den se pak identity odhalí…
Na Vánoce mimo jiné nesmí chybět ani řádný úklid a hlavně i štědrovečerní večeře, která se podává stejně jako u nás 24. prosince. Mezi podávaná jídla může kupříkladu patřit Puerco asado (pečené vepřové) nebo Pasteles en Hojas (zeleninové závitky zabalené v banánových listech).

2. Mexiko - 2008 a 2015
Než se podíváme na mé mexické zážitky z obou let, podíváme se zhruba na mexické Vánoce obecně.
V některých rodinách začíná období vánočních svátků stejně jako u nás - Adventem. Daleko běžněji ale vánoční čas pro Mexičany nastává 16. prosince, kdy začíná svátek zvaný "Los Posadas". Ten trvá až do 24. prosince a během něj se dávají dohromady procesí lidí (např. obyvatelé jedné ulice), která představují poutníky hledající přístřeší pro těhotnou Marii. Součástí všeho je samozřejmě občerstvení např. v podobě tamales (kukuřičné knedlíky plněné masem či fazolemi zabalené v kukuřičných listech). Nesmím vynechat ani tradici rozbíjení piñaty, která by měla mít sedm ostnů jakožto sedm smrtelných hříchů. Její rozbití tak značí jejich zničení, ale v dnešní době má spíše funkci Kinder vajíčka aneb sladkého potěšení pro děti.
Já se s Vánoci v Mexiku měla šanci okrajově setkat hned dvakrát. Z první návštěvy v roce 2008 mám zaznamenané dva vánoční stromky, z toho jeden ze stomatologické kliniky, kterou jsme v rámci mámina školení navštívili a druhý z hotelu. Nesmím ani zapomenout na "hotelový" betlém. Právě betlémy jsou v Mexiku velmi populární a zvláštností je, že postavičku Ježíška přidávají do Betléma až 24. prosince. Ten samý den je jako u nás Štědrý večer. Z druhé návštěvy Mexika mi zase v paměti utkvěla "perníková" chaloupka s dárky a také stromek.

Největší zážitek jsme ale s mámou měly díky vánočním hvězdám (pryšec nádherný), které v Mexiku najdete na každém rohu. Tato rostlinka je s mexickými Vánocemi asociovaná již od 16. století, kdy se objevila pověst vyprávěná dodnes o mladé dívce, která byla velmi chudá a nemohla tak dát dárek Ježíškovi k jeho narození. Pověst vypráví, že dívce poradil anděl, aby natrhala obyčejný plevel z okraje cesty a položila jej před kostelní oltář. Z plevel
u vyrašily karmínové "květy" a staly se krásnými poinsettiemi (další název pro vánoční hvězdy).
Mimo jiné vánoční hvězdu do oslav začleňovali i františkáni, kdy tvar hvězdy z listů prý symbolizuje betlémskou hvězdu, a její červená barva představuje krev jako oběť ukřižování Ježíše.
V rámci celé té jejich symboliky se tedy není čemu divit, že je opravdu najdete všude a často slouží i jako ozdoby na vánoční stromeček nebo je rovnou stromeček z nich.

3. New York - 2012
Konec roku 2012 byl spojený s návštěvou Jamajky (pouze hotelové stromky - moc informací jsem neobjevila, jen Vánoce = 25.12) a taky města New York. Celkově je o této cestě docela hodně, co vyprávět, ale to si necháme na někdy jindy a zaměříme se na Vánoce v New Yorku.

To, jak se v USA slaví vánoční svátky, asi není třeba moc popisovat. Co ale určitě je nutné říct je to, že se každý americký svátek slaví značně okázale. Proto byl i NY plný vánoční výzdoby doslova na každém rohu.
Kupříkladu jsme navštívili teď velmi známou budovu Trump Tower, kde nemohla řádná vánoční výzdoba také chybět.
Velkým lákadlem NY jsou nákupy a prodejci to samozřejmě vědí, takže pestré vánoční výlohy nemohou chybět. Zmiňme si jeden příklad nad všechny - Macy´s. Obchodní dům, který se na několik týdnů stává domovem tzv. Santalandu.
Asi nejznámějším vánočním místem v NY pak je Rockefellerovo centrum (komplex 19 obchodních budov pokrývající rozlohu 22 akrů), kde je každoročně jedna z nejhonosnějších vánočních výzdob. Každý rok zde u sochy Promethea najdete krásný vánoční strom a také kluziště, které se stalo jistým symbolem tohoto místa. Bohužel je docela malinké a drahé…

A právě s Rockefellerovým centrem mám spojenou jednu svou historku. Nejsem si jistá, jestli se to odehrálo hned po návratu nebo až za rok, ale jednoho dne jsme takhle spokojeně koukali na televizi, kde akorát započala reportáž z NY. V záběrech samozřejmě nechyběl ani pohled na ono kluziště a vánoční strom, když se zničehonic ozval můj tatínek: "Jé! Hele on je tam vánoční strom!" S maminkou jsme nejdříve významně pohlédly jedna na druhou, načež jsme pronesly: "Ale on tam přeci byl vánoční strom. Koukali jsme na něj a fotili si ho."
Nakonec to dopadlo tak, že jsme tatínka donutily se zvednout a jít se podívat na fotky. A na nich opravdu strom byl…
O dva roky později jsme se s tátou do NY opět podívali, tentokrát tam strom opravdu nebyl, ale tak jsem mu aspoň ukázala, kde ten minulý tedy přibližně byl…


4. USA a Kanada - 2014
Cesta USA a Kanada byla ve znamení pouze mě a táty a konala se v průběhu října roku 2014. Ač se možná podivíte tak i z ní mám pár vánočně laděných historek.
První je z Filadelfie, města boxera Rockyho. Má vánoční vzpomínka je spojená s návštěvou Liberty Bell (Zvonu svobody), který je jedním ze symbolů nezávislosti a pro Američany má v srdcích stejné místo jako Socha Svobody. Celkově je jeho historie velmi rozsáhlá a nechala bych si ji případně do článku o celém tomto výletu. A pro zájemce je tu strýček Googlík.
Vraťme se do vánočního ladění. Právě tady v místním obchůdku pomalu a jistě začínala vánoční sezóna a mezi vánočně laděné produkty patřil i mini bílý medvídek se santovskou čepičkou. Tak víte co, blíží se mi dvacítka a stále plyšáky miluji, takže jsem i tehdy ve svých šestnácti letech prostě nemohla odolat a svého skoro neoblomného neustále se ptajícího kolik mi je let tatínka přesvědčila, že prostě jeden kus musí jít na památku s námi. A šel a dokonce byl letos vybrán komisí a dělá mi společnost na bytě v Praze…

Pro druhou vánoční vzpomínku musíme zabrousit na hranice USA a Kanady a to konkrétně k Niagarským vodopádům. A ještě konkrétněji už do kanadského městečka Niagara-on-the-Lake.
Právě tam jsem objevila naprosto neskutečný a pro mě ojedinělý obchůdek s názvem "Just Christmas" (internetové stránky). Ten můžu doporučit pro každého milovníka Vánoc, protože něco takového jste neviděli. Jedná se o nejstarší kanadský celoročně otevřený obchůdek s vánočními ozdobami, kterých mají na výběr klidně až pět tisíc.
Byla jsem naprosto unešená, neboť nejde jen o klasické ozdoby, ale i o ozdoby různě zaměřené třeba na povolání. Proto jsme mamince koupili ozdobu tvořenou pastou, kartáčkem a zubem a já si zase koupila moudrou sovičku a "učitelské" zátiší s knihami a jablíčkem.
style="text-align:center">Pro zvětšení klikněte.

Takže pokud chcete mít stromeček ozdobený Eifellovkami, Tardisem (Doctor Who) nebo čímkoli jiným, tento obchůdek je jednoznačně pro Vás. Upřímně doufám, že jednou se mi ho povede navštívit znova, protože ta vánoční atmosféra je jednoduše nezapomenutelná a doteď na ní vzpomínám. Stejně tak jako na krásný odpočet dní do Vánoc u pokladny…

A to je celé milé děti. Další propletence mých cest s Vánocemi asi nejsou, ale doufám, že Vám i tyto čtyři stačily a dozvěděli jste se třeba něco nového nebo se jen zasmáli.
Na závěr ještě přidám drobnou úvahu a historku. Víte, v naší rodině nemáme moc v lásce všechen ten předvánoční shon a tak jsme už několikrát debatovali, že bychom někam odjeli. Jenže Vánocům neutečete nikde a je lepší je strávit tam, kde to máte rádi a hlavně tam, kde je Vaše rodina.
Ale je pravda, že na druhou stranu bych si moc přála zažít třeba takové anglické Vánoce. Dokonce jednou jsme zakoupili onen jejich vánoční puding. Pokud Vám můžu dát dobrou radu, tak ho nekupujte ani neochutnávejte, protože můj tatínek je v naší rodině považován tak trochu za "odpadkový koš" aneb sní všechno, ale tohle i na něj byla síla…
Přeji Vám krásné Vánoce!

↓↓↓

Děkuji za přečtení. :)
Navštivte mou FB stránku či Instagram.Mrkající

6 komentářů:

  1. To jsou krásné zážitky :)! Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Sice všude jsou to Vánoce, ale všude nějaké jiné - tradice, jídlo, apod.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuji moc za pochvalu. :) Právě, chtěla jsem aspoň trochu do jiných tradic mít možnost zabrousit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Hruštičko, moc ti děkuju za krásné Vánoční přání. Udělalo mi obrovskou radost. Jsi moc hodná. Díky moc. Dala bych sem srdíčko, ale není mezi smajlíky

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Není ale vůbec za co, je to maličkost, která hlavně, že potěšila. :) Jsem moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máš super zážitky! Jak si to čt, tak bych klidně někam i odcestoval. :) Třeba do Německa. Přeji ti, aby byl nový rok 2018 plný úspěchů, zdraví, lásky, pohody a štěstí. :)

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Děkuji moc za pochvalu! :) Taky bych nejradši někam hned vyrazila, tak snad se nám zadaří. Za přání mockrát děkuji a přeji Ti to samé. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)