sobota 14. září 2019

Kapverdy – ostrov Sal - první část

Léto - nejoblíbenější roční období, které je tradičně plné nejrůznějších dovolených. Avšak právě léto je pro Hrušky to nejnáročnější období, protože destinací kam cestovat je sice stále hodně, ale těch odpočinkových je už o něco méně. Možná se to bude zdát divné, ale přeci jen máme pokaždé určité filtry, které pomalu a jistě škrtají jednotlivé možnosti, kam vyrazit až to skoro vypadá, že se nevydáme nikam. V roce 2018 jsme ale destinaci pro letní odpočinkovou dovolenou našli, a proto se tak nyní společně můžeme vydat na Kapverdské ostrovy.

Kapverdy jsou stát, který tvoří deset ostrovů v Atlantském oceánu a to u pobřeží západní Afriky. Až do poloviny patnáctého století byly ostrovy neobydlené, ale nakonec byly objeveny a kolonizovány Portugalskem. To pro jejich pojmenování použilo název nejzápadnějšího bodu Afriky, který se nazývá Zelený mys či právě francouzsky Cap Vert. Ostrovy se v průběhu let staly důležitou mezizastávkou při námořních cestách, což ovšem později přestalo platit díky otevření Suezského průplavu. Došlo tak k velkému odlivu obyvatel, hladomorům a celkově se země dostala do hospodářské krize, která je řešená do dnešních dnů. Ostatně i spojitost s Portugalskem trvala ještě vcelku do nedávna a to do roku 1975, kdy Kapverdy vyhlásily nezávislost a staly se republikou.
Jak už bylo zmíněno, Kapverdy jsou tvořeny deseti ostrovy, které jsou sopečného původu, ale i přesto má každý z nich svou vlastní náturu. I tak je ale zde patrná rozsáhlá eroze půdy a povrch ostrovů tvoří kamenité pouště bez větší vegetace. Ostrovy jsou dále děleny na dvě skupiny a to severní a jižní, kdy ty severní jsou označovány jako Barlavento (Návětrné) a patří do nich Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal a Boa Vista. Jižní ostrovy Sotavento (Závětrné) pak obsahují zbylé čtyři a to Maio, Santiago, Brava a Fogo, kde se zároveň nachází nejvyšší bod souostroví a jediný stále aktivní vulkán Pico do Fogo (2975 metrů). A ještě dodám, že hlavní město Praia najdete zase na ostrově Santiago.

Když jsme dovolenou na Kapverdách plánovali, tak nám byly doporučeny dva z návětrných ostrovů a to Boa Vista a Sal. Druhý zmíněný nakonec souboj vyhrál a my jsme se tak na něj v srpnu mohli vydat. Trochu mě to přivádí k otázce počasí, kdy klima je celkově suché a horké a nejlepší počasí je právě v období od července do listopadu, kdy je nejstabilnější a teplota se přibližně vyšplhá k 28 stupňům, i když se tedy mohou objevit mírné srážky. Někdo by si asi řekl, že je to tím pádem ideální období pro návštěvu, ale překvapím Vás tím, že hlavní turistická sezóna nastává spíše ve zbylých měsících, což nám potvrdil i místní průvodce, který za nejlepší dobu pro návštěvu označil únor. Je to z velmi prostého důvodu, který Vám může být napovězen i díky označení ostrovů. Ano, tento důvod má co dočinění s větrem, který je právě v rozmezí měsíců prosince a června úplně nejsilnější a místní ho nazývají harmattan. Tento vítr nejenže přináší písek ze Sahary, ale také tvoří dokonalé podmínky pro různé vodní sporty jako je kupříkladu surfování. Za poslední léta, ale krásu Kapverd objevují i lidé, co hledají tak trochu jinou letní destinaci, která však není úplně tak vzdálená od Evropy, takže se není čemu divit, že jsme tam zavítali i my.

Let z Prahy trval zhruba šest hodin a využili jsme pro něj charterový let společnosti Smart Wings. Tento let proběhl s boeingem 737 - MAX 8, což vzhledem k aktuální situaci sčítající zákaz jejich provozu, je vcelku asi zážitková událost. To obzvláště ještě i z toho důvodu, že při zpátečním letu se mi po přistání v Praze povedlo nahlédnout do pilotní kabiny, což byl můj dlouholetý sen. Když to teď člověk vidí zpětně, tak je rád, že se zrovna ten náš tehdy nezbláznil…

Let ale jinak proběhl v pořádku a vzhledem k tomu, že jsme si zaplatili nadstandard, tak i občerstvení mělo něco do sebe a já se dokonce stala na malou chvíli i kanibalem. Ano, jako svačinka byla hruška, což se naprosto hodilo, neboť jsem zrovna začala psát nový článek. Pojďme se ale podívat už na samotné Kapverdy, kde jsme nejdříve měli krátké mezipřistání na ostrově Boa Vista, abychom následně pokračovali do naší finální destinace na ostrov Sal. Ano, nezdá se Vám to, tento ostrov je opravdu pojmenovaný po soli, která se zde hojně těžila a určitě si o ní ještě povíme později i víc. V aktuální chvíli se ale nacházíme na mezinárodním letišti, které nese jméno významného politika Amílcara Cabrala, jenž byl zároveň bojovníkem proti kolonialismu. Z letiště jsme si to zamířili po jedné hlavní silnici až na jih ostrova a to do pětihvězdičkového hotelu Melia Llana Beach Resort & Spa. Osobně můžu hotel pouze doporučit, protože je navíc ideální pro ten typ lidí, kteří si chtějí odpočinout od dětí, neboť se v něm mohou ubytovat pouze starší osmnácti let. Služby byly celkově perfektní a díky zvolenému pokoji s vlastní vířivkou jsme byli ještě součástí tzv. The Level klubu, který nám zajistil i vlastní členský bazén a zázemí. Člověk tak nemusel každý den bojovat o místo na lehátkách, i když celkově přes velkou obsazenost hotelu se lidé nějak tak rozprostřeli, že jich nikde nebylo moc. Jednoduše v areálu platilo národní heslo všech kapverďanů a to "no stress". Z hotelu jsem si dále díky zmíněnému klubu také odnesla zážitek ve formě profesionálního focení, což bylo super, neboť jsme po letech získali nějaké pěkné rodinné snímky. Avšak nebudeme se u hotelu zbytečně moc zdržovat, a pěkně se vrhneme na turistické atrakce, co ostrov nabízí.

Jak už vyplývá z celkové historie Kapverd, tak na ostrově toho zase tak moc převratného nenajdete. Osobně se musím přiznat, že navštívená místa na mě dělala dojem, že se jednoho dne celý ostrov sešel a hlasovalo se, z čeho se stane turistický cíl. Více než atrakce je totiž Sal vhodný jako destinace pro využití pláží či místních klubů. Ostatně budete moci posoudit v závěru sami.


↓↓↓

Děkuji za přečtení. :)
Navštivte mou FB stránku či Instagram.Mrkající

6 komentářů:

  1. Zajimave že se dosud nevzpamatovami z otevření Suazskeho lrusvu...

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kabina, to je mazec ... Musel to být velký zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé povídání o místech, která nejspíš nikdy nenavštívím. A hruška ke svačině je ovšem půvabná drobnost .

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle nestydatě kanibalovat na cestách       Ale upřímně mě to pobavilo, o tom žádná ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Kapverdách jsem byl letos v květnu, akorát vedle na ostrově Boa Vista. Na Salu jsem ale také byl, při cestě zpět v rámci mezipřistání. Tehda už byli MAXi zakázaní, tak jsme letěli klasickým B737-800.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)